Bir fıkraya göre, cehennemde Türklerin kuyusunun başında zebanı beklemezmiş, çünkü zaten Türkler, çıkmak üzere olanları aşağı çekip çıkmasını engellerlermiş. Yıkıcı bir tutumum yok, ama dost acı söyler.

Bir süredir Türkiye’de bilgisayar mühendisleri odası kurulmaya çalışılıyor. Bu konuda yoğun çalışmalar [1][2][3] var ve sosyal ortamlarda da hararetli tartışmalar [4][5][6][7] dönüyor.

Çalıştay yapılmış, salonlar dolmuş taşmış, bir sürü bölüm başkanı imza toplamış, şimdiden yüzlerce –belki binlerce– kişi bu işin arkasında.

Bu odaya neden gerek olmadığından, bana nasıl zarar vereceğinden bahsedeceğim. **Tamamen benim görüşlerim. **Yani tam zamanlı iş tecrübesi olmayan bir öğrencinin görüşleri…

Odanın **kuruluş raporu**nu okudum. Genel teması şu şekilde: Kötü maaşlarla fazla mesai yapmak zorunda bırakılıyorlar, mühendis diplomasi olmayanlar (alaylı tayfa) işlerini ele geçiriyor, meslek onuru ayaklar altına alınıyor ve Türkiye’de bilgisayar eğitimi yeterli değil.

Kimse mühendis olmak zorunda değil

ÖSS gibi salak bir sınav sonucunda girilen bir bölümden bahsediyoruz.

Türkiye’de adam gibi bilgisayar mühendisliği bölümü 5-6’yı aşmıyor –kimse alınmasın.

Dünyanın en iyi software şirketlerinde bilgisayar mezunu olmayan, hatta üniversite mezuniyeti olmayan insanlar çalışıyor.

Bilgisayarla alakalı her şey internette var. Stanford, MIT ve bir sürü okul CS derslerini ücretsiz online ortama koyuyor.

Computer Science ile ilgili okulda öğretilip de internetten bulunamayacak bir şey daha duymadım, görmedim.

Raporda deniyor ki bilgisayar mühendisliği diploması olmayan adam bu işi yapmamalıymış.

Türkiye’nin en iyi bilgisayar bölümlerinden teknik açıdan çok zayıf insanlar tanıdım. Şimdi bunlar mezun olunca şirketlerde yazılım geliştirebilecek ve ötekiler alınmayacak, öyle mi?

Türkiye’de rastgele bir üniversiteden alınmış diploma, kendini ispatlamış bir programcıdan nasıl daha değerli oluyor?

Bir Anadolu üniversitesinde Pascal ve C dışında bişey öğrenememiş mezunla, GitHub’da open source projelere ciddi katkılar yapan birini nasıl kıyaslarsınız?

Bir insanın ÖSS’ye çalışmayıp başka bir bölüme gitmesi onun kalitesiz iş gücü olduğunu nasıl ispatlar?

Biri babası zengin diye parasını verip özel okuldan diploma aldığında bu onun kaliteli iş gücü olduğunu nasıl ispatlar?

O zaman mühendislik diplomasi neyin ispatı oluyor?

Raporda uzaktan eğitim kötülenmiş. Az önce bahsettim, her şey Google aramasında varken hangi uzaklıktan bahsediyoruz?

Bir sürü kaliteli programcı arkadaşım bilgisayar dışı bölümlerden mezun ve çoğu bilgisayar mezunundan kat kat başarılılar. Onların işten atılmasını niye isteyeyim?

“Bilgisayar mühendisi = yazılım” olmadığı gibi “yazılım = bilgisayar mühendisi” de değildir. Bu yüzden alaylı diye tabir edilen programcıları aşağılamanın, sektörün dışına iteklemenin bir manası yok.

Raporda denmiş ki, “sertifikalar diplomadan daha geçerli değildir”. Peki bu işin networkçüsü, database admin’i, system admin’i yok mu? “Bizim okulumuzda piyasaya yetecek düzeyde network, systems, db dersi veriliyor” diyebilen bir kişi çıksın da görelim.

Rekabeti engellemek?

Enterprise veya askeri firma dışında her yerde günün sonunda aranan şey işin halledilmesidir.

Raporda denmiş ki Türkiye’de yazılım projeleri %70 başarısız oluyormuş. Nedeni de bilgisayarcı olmayan proje yöneticileri.

Birincisi, bilgisayar mühendisliğinin iyi proje yöneticisi olmakla ne alakası var?

İkincisi, size ne şirketten? Şirket bunu göremiyorsa bırakın batsın, babanızın parası değil ki.

Şunu anlayın, şirketler en ucuza alabilecekleri en iyi iş gücünü almaya çalışırlar. Mühendis olmayan programcılar sizin işinizi çalıyor diye ağlamanın hiçbir mantığı yok.

Ucuza verilen işleri diplomasızlar kabul etmezse sizin zayıf yerlerden mezun mesteklaşlarınız kabul edecek, ve ucuza adam çalıştırma kısır döngüsü bir şekilde devam edecek.

Raporda ithal mühendislerin engellenmediğinden bahsetmiş. Dünyanın en iyi yazılım şirketlerinde çalışanların yarısı Hindistan ve uzakdoğulu. Neyi tartışıyorsunuz?

Yaptığınız işi daha çok bilen biri daha ucuz maaşla çalışıyorsa sizin yerinize alınır, bu kadar basit.Kabul edin.

Pazar buyurse iki gün sonra yabancılar da gelip Türkiye’de yazılım işi yapmaya başlar, aynı Türklerin bir kısmının yurt dışında çalıştığı gibi. Kafası çalışmayan 10 Türk’le birlikte çalışmak yerine 2 tane akıllı Hintliyle çalışmayı kim tercih etmez?

Mühendis diplomasi olmayanları engellemek benim gözümde** yetenekleriyle ön plana çıkamayanların rekabeti engellemesi**dir. Buna etik demek de bence mümkün değildir.

Kaliteli programcı olduğunuzu düşünüyorsanız kendinizi geliştirin ve en iyi yerlerde çalışın. Bir şirket sizden daha kaliteli fakat diplomasiz birini ise almıyorsa akıllı değildir zaten.

Resmiyet ve zorunluluklar

Meslek odası oldukça resmi bir kurumdur ve kurmak ciddi çaba gerektirir. Gönüllüler bu çabayı veriyorlar sağ olsunlar. Fakat buna ihtiyacımız bence yok.

Denmiş ki "[yasa gereği] üye olmadan mesleki faaliyette bulunmanin olanağı yoktur". Buna yorum dahi yapamıyorum.

Raporda “özgür” kelimesi 11 kere geçiyor ve “Oda eşitlikçidir, özgürlükçüdür, emekten yanadır.” denmiş. Pardon ama insanları üyeliğe hapsetmenin neresi özgürlükçülük?

Özünde amaç şirketleri yazılım işlerinde sadece mühendis çalıştırmaya zorlamak. Aynı zamanda sektörü geliştirmek de denmiş. Farkındalar mı bilmiyorum ama sektörün gelişmesi startup’lara ve küçük işletmelere bağlıdır, bunların da genelde mühendise verecek paraları olmaz. Kusura bakmayın ama

İsterseniz bencil deyin ama ben, haklarımı savunacak resmi bir organa ihtiyaç duymuyorum. Kimse de duymasın mümkünse.

Hakkınızın yendiğini, kötü şartlarda çalıştığınızı düşünüyorsanız kendinizi sorgulayın. Nitelikleriniz aldığınız maaştan daha iyi şartları hak ediyor mu?

Ediyorsa ayrilin, başka şirketlerde çalışın? Türkiye’de mühendise değer veren bir ton şirket sayabilirim size.

İyi şirketlere girmek için de yeterli nitelikte değil misiniz? Bu sizin sorununuz. Hiçbir ülkede kimse gözünüzün yaşına bakmaz.

Sonuç

Türkiye’de yazılım dünyası hızla büyüyor. Buna rağmen okullardaki eğitim seviyesinde bir iyileşme yok.

İşsizlik artıyor, artmak zorunda da. O kadar bölüm var, muhtemelen kapanması da mümkün değil.

Eğitimin iyileşmesini ben de isterim, bilgisayar mühendislerinin çok maaş almasını ben de isterim.

Fakat şirketler her zaman ucuza iyi iş gücü aramaya devam edecekler, dünyanın kuralı bu.

Mühendis diplomasi da ne yazık ki çoğu ülkede tek başına bir şey ifade etmiyor. Mülakatlarda iki basit soruyla kimin ne olduğunun anlaşılabildiği bir meslek icra ediyoruz. İyi şirketler ise sadece diplomaya hiçbir zaman tav olmayacaklar.

İnsanlar başkalarını mühendislik diplomalarıyla alt ederek değil, nitelikleri ve yetenekleriyle işe alındıkları bir dünyanın devam etmesini istiyorum.

Belki yanlışımdır ve ön yargılıyımdır, öyleysem düzeltin. Ama bu haliyle bu oda akıl işi değil.

Desteklemiyorum.